Categories
My Links

« (Pre)udoban smeštaj za vašeg psa | Zlostavljanje životinja »

Da li da te slušam ili da te ne slušam?!
smiljana | 08 Septembar, 2010 23:00
Dresura pasa je jako bitna stavka u odgoju svakog (dobrog) psa. Kao što mi je gospođa Mira napisala u jednom komentaru, ne postoje loši psi, već samo loši gospodari. Slažem se sa njom, ali neki autoritet mora da postoji. Dresurom to i postižemo, e sad...koliko uspešno, lako se da primetiti.

Bitna stvar je ne „opterećivati“ psa komandama dok je još štene. To je period namenjen za igru, i iako i tada on može da nauči dosta toga, česta je pojava da psi, ono što su naučili do 6 meseci starosti, brzo i zaborave. Naravno, ono što im je genetski urođeno je po defaultu prisutno, ali ne treba to poistovećivati kao: zna da donese lopticu a ne zna da sedne, legne, šta god. Različite rase pasa imaju različite periode detinjstva, ali se taj period od 6 meseci uzima kao optimum.

Za svaku uspešno izvršenu naredbu, treba psa pomaziti ili potapšati i nečim nagraditi (keksić ili nešto slično), tako da ima „motiv“ da i sledeći put bude poslušan. Naravno, izvršenje nije baš 100%-no, ali ne treba se ljutiti niti vikati na njega, kad smo, sa druge strane, izuzetno zadovoljni kad sve izvršava po planu. Treba ga malo pustiti da se izduva, jer bez obzira na svu inteligenciju, i kod njih dođe do „zamora materijala“.

Kao i za svaku akciju, tako i ovde treba dobra taktika, koja podrazumeva i veliku dozu strpljenja...pa uostalom, ništa se baš ne postiže preko noći.

 #
Add Comment